joi, 17 februarie 2011

BNR - Rasa Bălţată cu Negru Românească

      Populaţia a fost omologată ca rasă de sine stătătoare în anul 1987( O.M. nr. 125/1987).
      Tipul morfo-productiv al rasei este de lapte.Această rasă are o dezvoltare corporală eumetrică, în medie vacile prezentând o talie de 128 - 133 cm  şi o greutate corporală de 550-650 kg. Formatul corporal se înscrie într-un trapez orientat cu baza mare spre trenul posterior. Constituţia este fin-robust fiind specifică raselor specializate pentru producţia de lapte. Ugerul este bine dezvoltat cu aptitudini bune pentru mulsul mecanic.Temperamentul este vioi. Culoarea robei este dupa cum sugerează şi numele bălţată  alb cu negru, petele albe şi negre având o repartizare variabilă pe corp.
      Rasa are aptitudini bune pentru producţia de lapte care în medie este de 8.000-10.000 kg. Rasa prezintă printre alte avantaje şi o viteză de eliberare a laptelui considerabilă, respectiv de 1,8 kg/min. Are un indice de lapte de 45% şi un indice de constantă de 80%.Consumul de hrană este de 1,07-1,17 UNL/kg lapte. Rasa BNR se comportă bine şi în ceea ce priveşte producţia de carne, tineretul supus îngrăşării intensive realizând un spor mediu zilnic (SMZ) de circa 900 g/zi cu un consum specific de circa 7,45 UNC, iar în cazul îngrăşării semiintensive sporul mediu zilnic realizat este de aproximatiz 750 g/zi cu un consum specific cuprins între 7,8- 8,6 UNC la un kg spor în greutate. Randamentul la sacrificare este  de circa 53%. Vârsta la prima fătare este situată  în jurul vârstei de 26-28 luni. Calităţile organoleptice ale  cărnii la rasa BNR sunt inferioare raselor Bălţată Românească şi Brună de Maramureş.
     Obiectivele principale în ameliorarea rasei sunt creşterea taliei, a greutăţii corporale, a potenţialului productiv pentru lapte, reducerea consumului specific şi îmbunătăţirea aptitudinilor pentru mulsul mecanic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu